preloader

Blog

Atık Yönetimi

“Biz Doğayı Korudukça Doğa da Bizi Korur”

Mustafa Kemal ATATÜRK

Atık yönetimini doğru yapabilmek için ISO 14001 : 2015 Yönetim sistemlerinin gerekliliklerine uygun hareket edilmesi gerekmektedir. ISO 14001; kuruluşlara, ekonomik ve Çevreye yönelik amaçlarına ulaşabilmeleri konusunda yardımcı olmakadır. ISO 9001 : 2015 ve bağlı entegre olarak yönetim
sistemleriyle bütünleştirilmiş olan etkin bir çevre yönetim sistemin başlıca unsurlarını sağlamak
amacıyla hazırlanmıştır. Çevre yönetim sistemi; stratejik bir rekabete yönelik olanlarla birlikte olmak
üzere her çeşit sektörü kapsamaktadır. ISO 14001 yönetim sistemi; her tipteki ve büyüklükteki kuruluşa,değişik Kültürel ve coğrafi şartlara uygulanabilmektedir. Gelecekte ISO 14001 küreselleşen dünyada global ticarette bütün kuruluşlar için çok önemli bir konuma gelecektir.

Atık Yönetimi

ATIK NEDİR?

Atık, kullanılmış , artık istenmeyen ve çevre için zarar oluş turan her türlü maddedir.

ATIK YÖNETİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Hızla artan nüfus ile yaşam standartlarının artması tüketimi arttırarak sınırlı doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı arttırmaktadır. Doğal kaynaklarımızı korumak adına atığı kaynağında önlemek ilk önceliğimizdir.

1.Refuse / Redet = İlk basamak “atık üretmemek”. Bu nedenle tekrar kullanımı mümkün olmayan (plastik pipetler, tek kullanımlık bardaklar vb.) malzemelerin kullanımını reddedin.
2. Reduce / Azalt = Verimliliği ve ihtiyaçları göz önüne alarak, doğal kaynak ve malzemelerin kullanımını azaltın.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇEVRE HEP BİRLİKTE
3. Reuse / Yeniden Kullan = Tek kullanımlık eşyalar yerine, yeniden kullanılabilir eşyaları (matara, bez çanta, kupa bardak vb.) tercih edin

5. Recycle – Upcycle / Geri Dönüşüm – İ leri Dönüşüm= Geri dönüşümün kritik noktası atıkları kaynağında ayrıştırmaktır. Atıkları kaynağında ayrıştırarak geri dönüşüm işlemlerine tabi tutulabilecek atıkları (kağıt, cam, karton, ambalaj vb.), geri dönüşümü mümkün olmayan atıklardan (evsel atıklar, tehlikeli atıklar vb.) ayırmak gereklidir. Upcycle kavramı ise ileri dönüşüm demektir ve istenmediğiniz ürünleri daha iyi kalite ve çevresel değere sahip yeni malzemelere veya ürünlere dönüştürün.
4. Repair / Tamir Et = Her zaman yenisi almak daha kolay bir seçenek olsa da çevreci bir davranış değildir. Mümkün olduğunca tamir etme seçeneğini değerlendirerek atık oluşumundan kaçının.

Atık Yönetimi 2
22

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada 1 milyar insan açken, her yıl 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Dünya’da her saniye 160.000 adet plastik poşet kullanılıyor, bu poşetlerin %99’u geri dönüştürülemiyor. 2018 yılı verilerine göre, ülkemizde toplam yıllık belediye atığı 32,2 milyon ton olmuştur. Atıkların %12,3’ü geri kazanım tesislerine gönderilmiştir.

Tüm dünyadaki deniz atıklarının %85’ini plastikler oluşturmaktadır.

ATIK YÖNETİMİ

Yılda 31.000.000 Ton Atık İle Ne Kazanılır?

42

Milyon Ağaç

585

Milyon kg Daha Az Sera Gazı

69

Milyon m3 Daha Az Su Kullanımı

20

Milyar kwh daha az enerji tüketimi

13

Milyar TL Yıllık Katma Değer
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?